ecocentrum emma

Hoewel het buiten miezert heerst er een warme en aangename sfeer in de kantine van zorgboerderij De Viermarken. De regen tikt tegen de hoog opgetrokken ramen die tevens een mooie doorkijk bieden op de goed onderhouden tuin. We worden hartelijk ontvangen door Mieke van Dragt, directeur van de Viermarken.

20160625_141409

Terwijl wij ons tegoed doen aan een warme kop koffie of thee naar keuze vertelt Mieke met een aanstekelijk enthousiasme over de zorgboerderij. Ze werkt alweer 25 jaar bij de Viermarken en uit alles blijkt nog steeds haar onuitputtelijke gedrevenheid. Gelukkig maar, want het runnen van een zorgboerderij blijkt al snel geen sinecure. De behoeften van de deelnemers enerzijds en de boerderij anderzijds sluiten niet altijd naadloos op elkaar aan. Maar door het brede scala aan werkzaamheden is er gelukkig meestal voor elk wat wils. Tijdens de rondleiding zien we met eigen ogen de bewonderenswaardige veelzijdigheid aan activiteiten.

IMG_0125

En dat houdt niet op bij biologische groente- en fruitteelt en kippenhouderij. Er worden waterbuffels gehouden, garen gesponnen, hout bewerkt en zelfs eigen brood en banket gebakken. Daarmee is de Viermarken een prachtig voorbeeld van hoe sociale dagbesteding, educatie en lokale duurzame productie effectief samen kunnen gaan. Voor ons maakte dit deze excursie tot een uiterst inspirerende middag. En wat ons betreft doet goed voorbeeld doet goed volgen. In september organiseren we de volgende excursie! [verslag Tom Klein Haarhuis]