ecocentrum emma

ONS FOTOALBUM

Excursie naar firma Weiling, zaterdag 27 maart 2017

Dit keer ging de excursie van de voedselcoöperatie naar de groothandel biowaren Weiling in Coesfeld. Na een kleine zoektocht, er waren natuurlijk weer omleidingen, kwamen we aan bij het bedrijf. Eerste indruk: immens groot, modern, twee grote windmolens op de achtergrond. Kortom niet iets wat je verwacht, behalve de windmolens dan, van een bedrijf dat uitsluitend biologisch geproduceerde producten verhandelt. Dit is dan ook een bedrijf dat de verdeling van ruim 12.000 bioproducten met 500 werknemers over ongeveer 500 afnemers in Noord Duitsland regelt. Een  dependance van Weiling bevindt zich in Lonsee, Zuid-Duitsland, waar men met 400 werknemers nog een ongeveer 500 afnemers bevoorraad. Men levert alleen aan zelfstandige winkels, en alleen aan volledig biologische supermarkten. Natuurvoedingswinkel Emma is de enige Nederlandse afnemer.

We worden hoffelijk ontvangen door Hanjörg Bahrmann. Hij werkt al 30 jaar bij het bedrijf en vertelt dat het al in 1975 is opgericht door boerenzoon Bernd Weiling. Weiling startte met een verzendbedrijf in veevoeder en biologische granen en muesli’s, en heeft het bedrijf stapsgewijs ontwikkeld tot het grote bedrijf dat het nu is. Het bedrijf is nog steeds in handen van Bernd en Roswitha Weiling met hun drie kinderen. We starten de rondleiding in de Bioladen (hun eigen merk); een ruim opgezette bedrijfswinkel die tevens dient als voorbeeldwinkel voor andere ecologische winkels. De winkel ziet er dan ook prachtig uit, veel hout, fris, mooie schappen en een duidelijke bewegwijzering. Wat ook bijzonder is dat bij alle groentes een foto staat van de leverancier die het product heeft geleverd. Zij werken dan ook met vaste leveranciers. Er worden in deze winkel meer dan 6000 bioproducten verkocht, met een bijzondere grote keus aan kazen (Weiling verhandelt dan ook 600 soorten biologische kazen afkomstig uit heel Europa). De dagelijkse klanten van deze winkel zijn vooral bewoners van Coesfeld en omgeving.

Daarna gaat het verder door de loodsen van het bedrijf. Alle productgroepen hebben een eigen ruimte waarin het passende klimaat is gerealiseerd. Voor ieder type fruit is er een eigen koelruimte. Zo worden peren op precies 1 graad bewaard. Bananen, volgens Hanjörg het moeilijkste product om te bewaren, mogen niet zo koel, wel fris (14 graden) en donker. Één opslaghal is extreem hoog (34 meter!), dit is voor de minder verderfelijke waren zoals tomatenpuree, frisdranken e.d.  Er mogen geen mensen in de hal komen. De 600 kilo zware pellets worden automatisch uit de schappen gehaald. Fascinerend om te zien. Daarna staan we op grote hoogte in de droogwaren hal en kijken naar beneden waar rechts een wirwar van karren met hoog opgestapelde dozen staat. Aan de linkerkant is een constructie van staal waar metalen karretjes automatisch in hoog tempo en kris kras door elkaar heen en weer “rijden”. Ze slaan ook ineens een hoek om of gaan hun grijpers de diepte in om plastic kisten met waren omhoog te halen. Ik waan me Sjakie in de chocolade fabriek, zo bijzonder en futuristisch ziet het eruit. Na een grote hal waar alleen statiegeldflessen worden ingepakt, komen we in een hal waar de door de klanten bestelde biowaren netjes in karretjes staan te wachten om uiteindelijk ’s nachts in de vrachtwagens te worden geladen en naar hun bestemming te worden gebracht.

Als afsluiting worden we in het prachtige personeelsrestaurant uitgenodigd, waar we getrakteerd worden op heerlijk gebak van de biobakker uit Ahaus. Daar vragen we Hanjörg de oren van het hoofd, zo indrukwekkend is het allemaal. Trouwens, in dit restaurant kunnen de werknemers tussen 7 en 8 gratis biologisch ontbijten en kunnen ze ’s middags een biomaaltijd kopen voor slechts 3 euro. Dat is nog een personeelsbeleid! [verslag Arlet Landman]

IMG_0374

IMG_0375

IMG_0377

 

Viering 1-jarig bestaan Voedselcoöperatie EMMA, maandag 20 maart 2017

Met de aanwezige leden is deze maandag, een dag voor het begin van de lente, het 1-jarig bestaan van onze voedselcoöperatie gevierd. Voorzitter Alfons onthulde een plaquette, er is een toost uitgebracht  op de coöperatie en de winkel en daarna hebben we gebrainstormd over de excursies en activiteiten voor dit jaar.

IMG_2822

IMG_2825

IMG_2833

IMG_2835

 

Excursie naar Raw Milk Company en De Witte Raaf, zaterdag 24 september 2016

Een mooie nazomerdag in september is het toneel van de tweede excursie van voedselcoöperatie Emma. We verzamelen op het terrein van Andre en Tonny Mulder, wiens gloednieuwe zuivelbedrijf ‘Raw Milk Company’ recent de deuren heeft geopend in De Lutte. Andre en Tonny ontvangen ons in de presentatieruimte op de eerste verdieping van hun nieuwe bedrijfspand. Andre’s verhaal is inspirerend. Ooit begon hij als biologisch melkveehouder in Zwolle te experimenteren met ongepasteuriseerde melkproducten. In zijn boerderijwinkel waren deze producten een doorslaand succes. Niet zo gek, want de ongepasteuriseerde biologische melproducten blijken erg gezond te zijn. Zo getuigen ook de vele emails van consumenten die zij dagelijks ontvangen. Toen ze plaats moesten maken voor de aanleg van de A35 zijn ze naar Twente verhuisd. Nu worden de in De Lutte geproduceerde melkproducten door heel Nederland verkocht. Na kefir, yoghurt en hangop geproefd te hebben is het tijd te gaan.
We brengen een flitsbezoek aan het biologische melkveebedrijf van Jos en Dorthy Elderink (hier komt de melk van de ‘Raw Milk Company’ vandaan), waarna we koers zetten richting de tweede locatie van de excursie: De Witte Raaf. Maarten en Angelique verwelkomen ons hartelijk op hun biologische tuinbouwbedrijf dat ook wel ‘De groentetuin van Singraven’ wordt genoemd. Vanaf de boerderij lopen we door het bos naar hun prachtig gelegen stukje landbouwgrond in de bossen van Singraven. Maarten en Angelique vertellen enthousiast over de teelt van hun gewassen, tot groot genoegen van de toehoorders. We drinken thee op het biologische land en genieten nog lang van de verhalen en de najaarszon die ons zo goed gezind is die middag. [verslag Tom Klein Haarhuis]

bezoekcoopaandewitteraaf

Excursie naar de Viermarken, zaterdag 25 juni 2016

Hoewel het buiten miezert heerst er een warme en aangename sfeer in de kantine van zorgboerderij De Viermarken. De regen tikt tegen de hoog opgetrokken ramen die tevens een mooie doorkijk bieden op de goed onderhouden tuin. We worden hartelijk ontvangen door Mieke van Dragt, directeur van de Viermarken. Terwijl wij ons tegoed doen aan een warme kop koffie of thee naar keuze vertelt Mieke met een aanstekelijk enthousiasme over de zorgboerderij. Ze werkt alweer 25 jaar bij de Viermarken en uit alles blijkt nog steeds haar onuitputtelijke gedrevenheid. Gelukkig maar, want het runnen van een zorgboerderij blijkt al snel geen sinecure. De behoeften van de deelnemers enerzijds en de boerderij anderzijds sluiten niet altijd naadloos op elkaar aan. Maar door het brede scala aan werkzaamheden is er gelukkig meestal voor elk wat wils. Tijdens de rondleiding zien we met eigen ogen de bewonderenswaardige veelzijdigheid aan activiteiten. En dat houdt niet op bij biologische groente- en fruitteelt en kippenhouderij. Er worden waterbuffels gehouden, garen gesponnen, hout bewerkt en zelfs eigen brood en banket gebakken. Daarmee is de Viermarken een prachtig voorbeeld van hoe sociale dagbesteding, educatie en lokale duurzame productie effectief samen kunnen gaan. Voor ons maakte dit deze excursie tot een uiterst inspirerende middag. En wat ons betreft doet goed voorbeeld doet goed volgen. In september organiseren we de volgende excursie! [verslag Tom Klein Haarhuis]

20160625_141409 20160625_145841 IMG_0125

Oprichting Voedselcoöperatie EMMA, maandag 21 maart 2016

lintjeknippen2016lichter

Op 21 maart 2016, op de dag dat de lente begon, opende kandidaatvoorzitter Alfons symbolisch de winkel…

sleutelovergave2016

… en droeg Susanne de sleutel over aan alle leden van de voedselcoöperatie!

Pieterhollandiavrolijk

Deze bijzondere avond werd afgesloten door onze eerste gastspreker Pieter Heijs, met een boeiend verhaal over de Hollandia Matzesfabriek. Hollandia Matzes is één van de weinige zelfstandige familiebakkerijen in Nederland en is gelegen vlak naast het Ecocentrum in Enschede!